botox vs fillers blog
3 mei, 2021

Het verschil tussen botox en fillers - Cosmopolitan Clinic Amsterdam

Auteur: Yamila Bollen

Het verschil tussen botox en fillers – Cosmopolitan Clinic Amsterdam

Als celebrities er ineens heel anders uitzien dan hoor je vaak dat ze (te) veel botox hebben gebruikt. Dit is alleen niet altijd juist: botox en fillers worden vaak door elkaar gehaald. Het is waar dat beiden rimpels tegen kunnen gaan en ze zijn ook allebei injectables. Injectables is een verzamelnaam voor botox, fillers, Profhilo en andere skinboosters. Deze zijn allemaal injecteerbaar en zorgen voor een jongere, frissere en strakke uitstraling en/of vorm. Wel hebben ze allemaal een ander effect, in dit artikel wordt het verschil tussen botox en fillers uitgelegd.

Botox

Botox is eigenlijk een merknaam, waarvan de werkende stof botuline toxine type A is. Botuline toxine is een neurotoxine, een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant. Omdat de werkzame stof dus de spieren relaxed wordt dit soort injectable meestal gebruikt om rimpels te behandelen die worden veroorzaakt door verhoogde spierspanning. Denk bijvoorbeeld aan fijne lijntjes die ontstaan door expressie, zoals bij het lachen, fronsen en verbaasd kijken.

Ontspanning van de spier zorgt ervoor dat de huid wat gladder en strakker wordt, hierdoor worden rimpels zachter. Zo wordt een rimpel ontspanner vaak gebruikt om de fronsrimpel, voorhoofdslijnen en kraaienpootjes gladder te maken. Ook kan botuline toxine ingezet worden om verhoogde spierspanning tegen te gaan, zoals bij het tandenknarsen of kaakklemmen. Daarnaast kan de injectable ook nog gebruikt worden tegen overmatig transpireren, de werking blokkeert namelijk ook de zweetklieren. Bovendien kan botuline toxine ingezet worden bij een gummy smile, oftewel tandvleeslach. Het effect botuline toxine is slechts tijdelijk: ongeveer tussen de drie à vijf maanden.

Fillers

(Dermale) Fillers zijn injectables die een volumiserend effect hebben. Fillers worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo kan je fillers inzetten om volume toe te voegen, zoals bij de lippen. Fillers kunnen ook volumeverlies herstellen, zoals bijvoorbeeld bij de traangoten. Ook kunnen fillers helpen bij het verbeteren van contouren, zoals bij de jukbeenderen, kaaklijn of door een liquid nose-job.

Daarbij kunnen fillers gebruikt worden voor het verzachten en verminderen van rimpels. Voorbeelden hiervan zijn de neus-lippenplooien, decolletélijnen en marionetlijnen. Anders dan bij botox wordt bij het gebruik van fillers de lijntjes opgevuld.

De meeste fillers zijn op basis van hyaluronzuur. Andere fillers zoals calcium-hydroxylapatiet of polymelkzuur filler hebben als extra een biostimulatoir effect waarbij de collageen aanmaak van de huid gestimuleerd wordt. Tegenwoordig hebben fillers een tijdelijk effect en zijn ze biologisch afbreekbaar. Afhankelijk van het type filler en de behandellocatie, blijven fillers ongeveer tussen de zes en de vierentwintig maanden zitten.

Dus wat is nou het verschil tussen botox of fillers?

Botox en fillers hebben dus een hele andere werking. Botox zorgt ervoor dat de spieren ontspannen, waardoor de huid gladder wordt. Botuline toxine is dus vooral geschikt voor lijntjes op plekken waar het gezicht beweegt door expressie. Daartegenover is het effect van fillers het toevoegen van volume, ze vullen dus (zoals de naam suggereert) op. De keuze tussen botox en fillers is dus volledig afhankelijk van welk effect je wil bereiken. Botox en fillers zijn ook samen te gebruiken, ze kunnen elkaar ondersteunen. Een goede cosmetisch arts heeft hier natuurlijk oog voor. Deze kan je hierbij adviseren, zodat je de gewenste look kunt verkrijgen.

Deel artikel: