10 augustus, 2021

Jouw nieuwe skincare routine: in drie simpele stappen naar een prachtige huid!

Auteur: Yamila Bollen

Jouw nieuwe skincare routine: in drie simpele stappen naar een prachtige huid!

Iedereen wil een heldere, stralende en frisse huid. Als je in beauty geïnteresseerd bent heb je vast wel eens gehoord dat het allemaal begint met een goede basis. Misschien heb je een tien stappen regime gezien dat sommige huidverzorgingsmerken aanbevelen. Het is heel begrijpelijk dat dit voor veel mensen een beetje overweldigend is. In deze blog leggen we je uit waarom je geen tien stappen nodig hebt om een gezonde en stralende huid te krijgen, het kan gewoon in drie!

Stap 1: Reinig

De eerste stap van je huidverzorgingsroutine is het reinigen van de huid. Onze huid komt dagelijks in aanraking met externe factoren zoals vuil, talg en milieuverontreinigende stoffen uit de lucht. Daarnaast is het belangrijk dat je je make up er goed afwast. Reiniging is essentieel omdat het helpt om verstopte poriën, acne en een doffe huid te voorkomen. Eigenlijk moet je ’s ochtends en’ s avonds reinigen. Controleer altijd hoe de huid reageert, voor sommigen (zoals mensen met een hele droge huid) kan het voldoende zijn om alleen ’s avonds te reinigen. Leer je huid kennen! Probeer in ieder geval een reiniger te vinden die jouw huid niet uitdroogt, de huid mag niet super strak aanvoelen na het wassen van je gezicht. Enne het gebruik van alleen make-up doekjes telt niet als een goede reiniging en het gezicht alleen wassen met water ook niet!

Stap 2: Behandel

De tweede stap is volledig afhankelijk van wat jouw huidproblemen zijn, dus misschien moet je een klein beetje onderzoek doen. Laat dit je niet afschrikken, snel even Googlen is genoeg. Als je een erg droge huid hebt, probeer dan een hydraterend serum te vinden, bijvoorbeeld een met hyaluronzuur. Als jouw huid dof is en je wilt dat deze helderder is, kan je een vitamine C gebruiken. Vitamine C is ook gunstig voor het behandelen van donkere vlekjes. Retinol is een geweldig ingrediënt bij zowel huidveroudering als bij acne (littekens). Serums of toners met salicylzuur zijn een must voor puistjes en mee-eters.

Het is belangrijk om een paar keer per week een exfoliërend middel te gebruiken. Regelmatige exfoliëring helpt een heldere en stralende huid te bevorderen, dit komt omdat de bovenste laag dode huid verwijderd wordt. Er zijn twee types exfolianten: fysiek en chemisch. Voorbeelden van chemische exfolianten zijn glycolzuur, melkzuur of salicylzuur. Je kan deze stap in plaats van of naast de bovengenoemde behandeling doen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van actieve ingrediënten. Huidverzorging is het meest effectief als je het selecteert op basis van welk actief ingrediënt jouw specifieke problemen aanpakt. Zoals je kunt zien, is er veel om uit te kiezen, dus als je op zoek bent naar nieuwe huidverzorging, probeer dan te zoeken op basis van je belangrijkste huidproblemen of doelen. Zorg ervoor dat je eerst de verpakking leest voordat je een nieuw product in je routine opneemt, sommige actieve stoffen zoals retinol kunnen het beste ’s nachts worden gebruikt.

Stap 3: Hydrateer / bescherm

De laatste stap is in de ochtend en in de avond anders. Gebruik ’s ochtends altijd een SPF. Ja altijd. Zelfs in de winter. Het is absoluut cruciaal als je veroudering van de huid wilt tegengaan. Het is ook belangrijk omdat de zon elke vooruitgang die je hebt geboekt door je skincare routine ongedaan kan maken. Als je huid wat extra vocht nodig heeft, kun je een dagcrème gebruiken vóór je SPF. Er zijn zelfs dagcrèmes waar SPF in zit, zorg ervoor dat je genoeg gebruikt om voldoende bescherming te garanderen.

In de avond is de laatste stap een vochtinbrengende crème. Moisturizers helpen de huid om vocht vast te houden, ze sluiten eigenlijk de hydratatie in. Dit wordt nog belangrijker naarmate we ouder worden, omdat de huid door veroudering minder vocht vasthoudt. ’s Avonds kan je een vochtinbrengende crème kiezen die iets zwaarder is dan degene die je ’s ochtends gebruikt, aangezien je geen make-up gaat dragen.


Consistentie

Een kleine bonus tip is om niet te wachten met je huidverzorgingsroutine tot vlak voor het slapengaan. Zo komt veel van je aangebrachte product op je kussen terecht en dat is natuurlijk een enorme verspilling. Het voorkomt ook dat je de routine niet doet omdat je te moe bent!

Als je dit hebt gelezen, zou je kunnen denken ‘waarom zou je tien stappen doen, als je in drieën goed voor je huid kunt zorgen?’ Het antwoord is: omdat het erg leuk kan zijn om te doen. Huidverzorging is absoluut een vorm van selfcare! Sommige producten voelen erg prettig aan op je huid en kunnen je elke dag een verwenmoment geven. Dus als je dit fijn vindt, geniet dan van je routine! Als je dat echter niet vindt, zijn deze drie stappen toereikend. Onthoudt dat niemand ooit een perfecte huid heeft gekregen door zich slechts een dag te houden aan een routine, met geduld zal je vooruitgang zien. Het belangrijkste is regelmaat, dus hou vol!

Voor een gedetailleerde analyse van je huid en advies voor huidproducten kan je natuurlijk altijd terecht bij Cosmopolitan Clinic Amsterdam!

Deel artikel: