14 juli, 2021

Rimpels tegengaan? Zonnebrand is het beste anti-aging product (ja ook in de winter!)

Auteur: Yamila Bollen

Rimpels tegengaan? Zonnebrand is het beste anti-aging product (ja ook in de winter!)

Dermatologen, cosmetisch artsen en professionals in de beauty industrie hameren er altijd op dat je zonnebrand gebruikt. Veel mensen weten dat je huidkanker kan krijgen door straling van de zon. Maar wist je dat UV stralen de nummer één oorzaak van huidveroudering is? Daarom is het beste middel tegen rimpels het gebruik van een goede sunblock. In de zomer ligt het voor de hand, het is immers zonnebescherming. Toch moet je ook in de winter blijven smeren: we praten je bij over het belang van SPF.

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B?

We krijgen namelijk te maken met UV-A en UV-B stralen. Beide zijn gevaarlijk: ze kunnen leiden tot huidkanker. Er is echter wel een verschil. Kort gezegd zorgen UV-B stralen dat je bruin wordt en dat kan je verbranden. UV-A stralen zorgen vooral voor huidveroudering, een groot deel van deze straling gaat door wolken en door glas. Dit is de reden dat je het hele jaar door de huid moet beschermen: of je nou naar het strand gaat of op kantoor zit. Dit geldt voor alle huidskleuren. De donkere huid bevat wel meer melanine, wat ervoor zorgt dat een deel van de straling wordt geblokkeerd zodat het iets minder kwaad kan. Dit betekent echter niet dat je volledig beschermt ben met een donkere huid, melanine biedt slechts een milde natuurlijke bescherming.

Skincare en zonnebescherming

Ook door bepaalde ingrediënten in je dagelijkse verzorging kunnen ervoor zorgen dat het extra belangrijk is dat je elke dag een SPF gebruikt. Gebruik je skincare met retinol of zuren? Dan is het essentieel om de huid te beschermen, deze ingrediënten maken de huid gevoeliger voor de zon. Last van pigmentvlekjes of hyperpigmentatie? De zon kan ervoor zorgen dat deze nog donkerder worden, ook dit kan voorkomen worden door het gebruik van sunblock. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat als je skincare gebruikt met actieve ingrediënten het eigenlijk enorm zonde is als je geen zonnebrand gebruikt. Al je vooruitgang kan dus ongedaan gemaakt worden door de zon en dat is natuurlijk verspilling van je dure crèmes!

Zonnebrand smeren 101

Om af te sluiten zijn hier wat praktische tips. Voor optimaal gebruik van zonnebrand moet je om de twee uur bij smeren, als je de dag in de zon doorbrengt is dit een absolute must. De bescherming wordt namelijk minder door directe blootstelling aan zonlicht. Ook is het van belang dat je genoeg smeert, dit is vaak meer dan je denkt! De zonnebescherming wordt immers minder als je te dun smeert. Gemiddeld wordt het aangeraden om 1,25 ml aan te houden, oftewel de grootte van een munt. Let wel op dit is een gemiddelde, elk gezicht heeft een andere oppervlakte dat bedekt moet worden. Vuistregel is dat je vooral niet zuinig doet met zonnebrandcrème.

Nu zal je misschien denken dat er SPF in je favoriete foundation zit en dat je dus wel goed zit. Helaas is dit niet helemaal waar, op zichzelf biedt je foundation onvoldoende bescherming. Je gebruikt namelijk nooit genoeg foundation om de aangeraden hoeveelheid te halen. Hierdoor is de bescherming dus minder en deze is bij foundations toch al laag. Gebruik dus altijd als laatste stap van je skincare routine een zonnebrandcrème. Vergeet hierbij vooral niet de hals, decolleté en je handen! Zo ben je beschermd tegen schadelijke straling, ga je huidveroudering tegen en voorkom je (verdere) hyperpigmentatie. Win-win situatie toch?

Deel artikel: